הפדלים השטוחים, כמה שהם חשובים – לא עברו אבולוציה משמעותית במהלך השנים. ה-Catalyst בא לשבור את התבנית ומבטיח שינוי מורגש, האם ההבטחה מתקיימת? יצאנו לבדוק!
כתב: טל רוזוב | צילום: יוהן יאורד, טל רוזוב
אני רוכב על פלאטים, פדלים שטוחים ללא חיבור, כמעט לכל אורך הרומן שלי עם אופניים. יצא לי לנסות לא מעט סוגים, ולאורך השנים לראות את התפתחות הפדל השטח, בקושי.
למה בקושי? כי לאורך השנים לא בוצע שינוי משמעותי באמת בפדלים. כן, הם לפעמים יותר קלים, לפעמים יותר דקים, לפעמים ממגנזיום, אלומיניום או ניילון מוקשח. יש להם ניטים בולטים יותר או פחות, הם קעורים או שטוחים לחלוטין, שטח הפנים שלהם קצת משתנה… וריאציות לא חסרות, אבל ה-Catalyst מבית Pedaling Innovations מביעים שינוי תפיסה חדש ומרענן.

ה-Catalyst מול פדל “רגיל” של Fireeye
הפדל החדש עוצב בשיתוף של בחור אמריקאי בשם ג’יימס ווילסון, מאמן כוח שמתמחה ברוכבי אופניים ורוכב בעצמו. הרעיון הוא לייצר פדל ארוך יותר אשר מציע תמיכה לאורך כל קשת כף הרגל, האזור שבין הכריות לבין העקב. התמיכה מתבצעת על ידי שילוב של אורך הפדל ומיקום רגל יותר מרכזי.
המחשבה מאחורי הפדל אומרת שאם נתמוך בכל קשת כף הרגל נוכל להשיג שלוש תוצאות מורגשות:
- אפשרות להפיק יותר כוח מתפרץ. תחשבו על הרמה של חפץ כבד למשל, או בעיטה או דחיקה חזקה – באופן טבעי אנחנו רוצים לבצע את התנועה עם כל כף הרגל ולא רק עם הכריות. הפדל מאפשר לכל הכוח שלנו להיכנס לתוך הפדל בלי לאבד כוח בעקבות הגמישות בקרסוליים.
- יעילות דיווש טובה יותר לאורך זמן על ידי גיוס יותר נכון של השרירים הדוחקים ופחות עומס מצטבר על הקרסול.
- יציבות ונוחות: בעיקר בעמידת מוצא, הפדל נותן פלטפורמה גדולה יותר שצריכה לאפשר שיווי משקל טוב גם תחת הפעלת כוח.
רושם ראשוני
את הרושם הראשוני נחלק לויזואלי ולמעשי. לפני הכל, הפדל הזה נראה קצת משונה, גם כשמוציאים אותו מהקופסה ואפילו עוד יותר בהרכבה ראשונה על האופניים. כל כך התרגלנו לפדלים ריבועיים פחות או יותר, שפתאום המלבן הארוך הזה נראה לא פרופרציונלי. אך למראה מתרגלים יחסית מהר, מה גם שבזמן רכיבה אנחנו לא ממש רואים את כפות הרגליים של עצמנו, אלא אם קרה משהו ממש לא מתוכנן.
מבחינת תחושה, הרושם הראשוני הוא ממש נוח! תמיכה יפה לכף הרגל, כיף לעמוד ובהחלט יש הבדל לעומת פדל רגיל, אפילו בעל שטח גדול יחסית. לי אישית לקח בדיוק שתי דקות להתרגל ושכחתי מהפדל, לטובה. צריך לזכור את מיקום הרגל כדי ליהנות מהנוחות שהפדל מאפשר, טיפה יותר ממורכז מבדרך כלל.

מיקום ממורכז מאפשר תמיכה לכל קשת כף הרגל
ברכיבה
פדל ה-Catalyst מבטיח הרבה, ולאחר רכיבה מאומצת של מעל חודשיים אני יכול להעיד שגם מקיים במידה רבה. את יתרונות הפלטפורמה ניתן להרגיש לדעתי בעיקר בשני מובנים:
- נוחות כללית לאורך זמן בעמידת מוצא. בהחלט מרגישים יותר יציבים, יש פיסית משטח טוב יותר להתייצב עליו, והרגליים מתעייפות קצת פחות. אני רוכב עם מספר דגמים של נעלי Fiveten. ה-Freerider הרכים בדרך כלל לא נותנים מספיק תמיכה ברכיבה ארוכות וטכניות מה שדרש לעתים גיוס של ה-Impact המאסיביים, אבל עם הפדל החדש אני יכול להסתפק בכיף בנעל הקלה והגמישה יותר.
- כוח מתפרץ ודיווש בעמידה. כשעוברים לעמידה לקראת דיווש במעלה קטע טכני, או יציאה לספרינט קצר כדי לצבור מומנטים בזריזות, מרגישים שהפדל הזה שם! יש הרבה יותר ביטחון להפעיל כוח רב גם בקטעים סלעיים וטכניים. גם בפמפום אלמנטים על השביל יש תחושה מצויינת.
לגבי יעילות לאורך זמן ברכיבות רגועות, אני לא יכול להצביע שם על שינוי מאוד משמעותי.

פדל ה-Catalyst נותן ביטחון רב בקטעים טכניים ומעברי סלעים
חסרונות
אם משקל הוא נושא רגיש אצלכם, אז ה-Catalyst אולי ירתיע אתכם, הוא כבד יותר מהפדלים הממוצעים, תוצאה פשוטה של יותר חומר. בעיני יתרונות הפדל עולים על חסרון המשקל, ורוב רוכבי בפלאטים אינם יבבני משקל מטבעם גם ככה, אבל כן, הפדל לא קל.
עניין נוסף הוא הצורה הלא שגרתית של הפדל. יש פדלים שנראים יותר טוב על האופניים, אין ספק. מה שעוד יעשה המראה המשונה של הפדל, לפחות בינתיים, הוא לגרום להרבה אנשים לעצור ולשאול אתכם “מה זה הפדל הזה?!”

מבטיח ומקיים – מומלץ לנסות
סיכום
אז מה זה הפדל הזה? רעיון חדשני ומצוין על אחד האביזרים שעברו הכי מעט אבולוציה בשנים האחרונות. לטעמי הפדל מצוין ושווה נסיון.
לא מדובר ברמה כזו של מהפכה שאתם חייבים בשבילה לנטוש את הפדלים הנוכחיים שלכם ולעבור, בעיקר אם יש לכם פדלים טובים, אבל אם אתם כבר בשוק לפדל חדש, הייתי שוקל לשים את ה-Catalyst בראש הרשימה. לא תנסו, לא תדעו!
הפדל נמכר כיום רק ישירות מהיצרן, קיימת אפשרות משלוח לישראל. פרטים נוספים באתר Pedaling Innovations.